Trening za zdravstvene radnike

 

Centar za promociju zdravlja žena u saradnji sa UNFPA održao je, od 06.10. – 08.10. 2016. godine, akreditovani trening za zdravstvene radnike sa temom „Unapređenje odgovora zdravstvenog sektora na rodno zasnovano nasilje“. Trening je održan u Beogradu, u prostroijama hotela „Park“.

Skup su otvorile Dr. Vesna Knjeginjić, zamenica Ministra zdravlja Republike Srbije, gospođa Marija Raković (UNFPA) i Dr. Stanislava Otašević (CPZŽ).

Program treninga bio je namenjen unapređenju odgovora zdravstvenog sistema na

rodno zasnovano nasilje i rezultat je saradnje i partnerstva Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (United Nations Population Fund – UNFPA), Evropske mreže žena protiv nasilja (Women Against Violence Europe – WAVE) i Centra za promociju

zdravlja žena (CPZŽ), čiji je zajednički cilj da se daju smernice koje će obezbediti održiva rešenja u poboljšanju odgovora zdravstvenog sistema u okviru ovog problema. Cilj smernica je unapređenje znanja i veština zdravstvenih radnika/ca u Srbiji, koji neposredno pružaju zdravstvene usluge, ali i rukovodstava zdravstvenih usluga od čije dobre i usklađene saradnje zavisi unapređenje i poboljšanje odgovora zdravstvenog sistema na rodno zasnovano nasilje. Program je obuhvatio sledeće edukativne module: Rodno zasnovano nasilje, Uloga zdravstvenog sistema u odgovoru na rodno zasnovano nasilje, Postupanje u okviru zdravstvenog sistema sa ženom koja je preživela rodno zasnovano nasilje, Multisektorska saradnja, Zakonski okvir zaštite žena od rodno zasnovanog nasilja u Republici Srbiji, Iskustvo Zastitnika gradjana u (ne) postupanju zdravstvenog sistema kod postojanja rodno zasnovanog nasilja i Načini primene stečenih znanja od strane učesnica/ka seminara o zaštiti žena od rodno zasnovanog nasilja.

Program treninga izveli su: Prof. Dr. Viktorija Cucić, prof.Dr. Snežana Simić, Prof. Dr. Slobodan Savić, gospođa Nataša Jović i gospođa Snježana Mrše.

Pored radnih materijala učesnici/ce su dobili i štampanu verziju priručnika i priloga pod nazivom „ Odgovor zdravstvenog sektora na rodno zasnovano nasilje – Vodič za zdravstvene radnike/ce“.

2.ULOGA ZDRAVSTVENOG SISTEMA U ODGOVORU

Na treningu su učestvala 22. zdravstvena radnika/ce (lekari/ke opšte, socijalne i urgentne medicine, medicinske sestre, babice, socijalni radnici i jedna pravnica) iz 12 različitih zdravstvenih ustanova iz Srbije.

Učesnici/ce su održani trening ocenili srednjom ocenom 4.87.

 

161006_UNFPA_Park_014.JPG

161007_UNFPA_Park_058.JPG

161008_UNFPA_Park_020.JPG 161008_UNFPA_Park_118.JPG